gehaktballetjes met groene pesto in tomatensaus

Receptcategorie: hoofdgerecht

Recept type: glutenvrij en lactosevrij

Vlees gevogelte

Voedingsgroep :

A1 – Groenten

A2 – Cepaënen en kruiden

B6 – Essentiële vetzuren

C8 – Gevogelte en wild

Auteur: Culiza

Ingrediënten

ProductHoeveelheid
gehakt (kip) 1,00 kl of puur rundsgehakt 
pesto 4,00 el 
tomatenpassata 2,00 doosje(s) of 20 tal kerstomaatjes 
knoflook 3,00 teentje(s) 
oregano naar smaak 
arrowroot naar smaak 
olijfolie naar smaak 
peper naar smaak 
zout (himalaya) naar smaak 
paprika (poeder) naar smaak 
chili peper naar smaak 
harissa naar smaak 

Een feest voor klein én groot

Kerst, Oud en Nieuw… er staan ons in de komende weken een aantal mooie momenten te wachten om in principe samen te vieren en te beleven…. Alleen dat “samen” wordt nu plots toch wel even iets anders. Er zullen keuzes moeten gemaakt worden, wat niet altijd makkelijk zal zijn en voor de allerkleinsten misschien niet altijd te begrijpen. Een bordje comfortfood kan dan misschien veel goed maken en wat is er nu lekkerder dan “gehaktballetjes in tomatensaus”? Zelfs voor ons, volwassenen, doet het ons vaak terugdenken aan onze kindertijd en de verwennerijen bij opa en oma.

Deze van mijn oma waren de allerlekkerste…of waren het die van jouw oma?

In dit recept hebben we het klassieke eitje en paneermeel weggelaten zodat het glutenvrij is en ook geschikt voor personen met een ei-allergie. De groene pesto, die je best biologisch koopt, heeft er een andere twist aan en de tomatensaus maak je naar eigen believen zo pittig als je zelf wil.

Wie weet….spreken jouw kleinkinderen binnen 20 jaar over die heerlijke gehakballetjes met pesto😊

4 personen

Bereiding: 

  • Meng het gehakt met de groene pesto*. In principe geeft de pesto voldoende smaak en hoef je hier verder niet te kruiden. Uiteraard kan dit indien gewenst.
  • Draai gehaktballetjes van het mengsel en bak deze aan in een beetje olijfolie tot ze rondom mooi bruin zijn. Giet eventueel overtollig vet af.
  • Voeg de 2 blikken tomatenblokjes of de verse kerstomaatjes toe, de knoflook, de oregano en kruid met bv 2 koffielepels milde harissa en/of paprikapoeder, een paar chilivlokken… Je kan ook nog een lepel groene pesto toevoegen.
  • Laat alles even 10 minuten of iets langer sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus zich bindt. Indien gewenst kan je een beetje arrowroot toevoegen om de saus iets dikker te maken (volg de instructies op de verpakking van de arrowroot).

Tip: 

  • Kan makkelijk een dag vooraf gemaakt worden en later verwarmen in pan of oven.
  • Serveer het met een ruime portie groenten zoals bv groene boontjes, worteltjes, gebakken witloof en/of pastinaakfrietjes.
  • Ideaal gerecht voor een brunch of buffet.
  • We hebben hier het klassieke ei en paneermeel weggelaten bij de bereiding van het gehakt.
  • Wil je de voedselcombinaties even achterwege laten dan kan je dit combineren met een lekkere (soba)pasta of een heerlijke aardappelpuree.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *