
Receptcategorie: hoofdgerecht
Recept type: glutenvrij en lactosevrij
Vlees gevogelte
Voedingsgroep :
A1 – Groenten
A2 – Cepaënen en kruiden
B6 – Essentiële vetzuren
C8 – Gevogelte en wild
Auteur: Culiza
Ingrediënten
Product | Hoeveelheid | |
---|---|---|
gehakt (kip) | 1,00 kl | of puur rundsgehakt |
pesto | 4,00 el | |
tomatenpassata | 2,00 doosje(s) | of 20 tal kerstomaatjes |
knoflook | 3,00 teentje(s) | |
oregano | naar smaak | |
arrowroot | naar smaak | |
olijfolie | naar smaak | |
peper | naar smaak | |
zout (himalaya) | naar smaak | |
paprika (poeder) | naar smaak | |
chili peper | naar smaak | |
harissa | naar smaak |
Een feest voor klein én groot
Kerst, Oud en Nieuw… er staan ons in de komende weken een aantal mooie momenten te wachten om in principe samen te vieren en te beleven…. Alleen dat “samen” wordt nu plots toch wel even iets anders. Er zullen keuzes moeten gemaakt worden, wat niet altijd makkelijk zal zijn en voor de allerkleinsten misschien niet altijd te begrijpen. Een bordje comfortfood kan dan misschien veel goed maken en wat is er nu lekkerder dan “gehaktballetjes in tomatensaus”? Zelfs voor ons, volwassenen, doet het ons vaak terugdenken aan onze kindertijd en de verwennerijen bij opa en oma.
Deze van mijn oma waren de allerlekkerste…of waren het die van jouw oma?
In dit recept hebben we het klassieke eitje en paneermeel weggelaten zodat het glutenvrij is en ook geschikt voor personen met een ei-allergie. De groene pesto, die je best biologisch koopt, heeft er een andere twist aan en de tomatensaus maak je naar eigen believen zo pittig als je zelf wil.
Wie weet….spreken jouw kleinkinderen binnen 20 jaar over die heerlijke gehakballetjes met pesto😊
4 personen
Bereiding:
- Meng het gehakt met de groene pesto*. In principe geeft de pesto voldoende smaak en hoef je hier verder niet te kruiden. Uiteraard kan dit indien gewenst.
- Draai gehaktballetjes van het mengsel en bak deze aan in een beetje olijfolie tot ze rondom mooi bruin zijn. Giet eventueel overtollig vet af.
- Voeg de 2 blikken tomatenblokjes of de verse kerstomaatjes toe, de knoflook, de oregano en kruid met bv 2 koffielepels milde harissa en/of paprikapoeder, een paar chilivlokken… Je kan ook nog een lepel groene pesto toevoegen.
- Laat alles even 10 minuten of iets langer sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus zich bindt. Indien gewenst kan je een beetje arrowroot toevoegen om de saus iets dikker te maken (volg de instructies op de verpakking van de arrowroot).
Tip:
- Kan makkelijk een dag vooraf gemaakt worden en later verwarmen in pan of oven.
- Serveer het met een ruime portie groenten zoals bv groene boontjes, worteltjes, gebakken witloof en/of pastinaakfrietjes.
- Ideaal gerecht voor een brunch of buffet.
- We hebben hier het klassieke ei en paneermeel weggelaten bij de bereiding van het gehakt.
- Wil je de voedselcombinaties even achterwege laten dan kan je dit combineren met een lekkere (soba)pasta of een heerlijke aardappelpuree.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!