Mais arepa’s gvuld met pittige ”shredded chicken” en een heerlijke mash van avocado en limoen. Een simpel recept, VOL met smaak. Een perfecte van nature glutenvrije optie voor de lunch of het avondeten.

De Arepa is een schijf van plat en rond maïsmeel die kan worden ingesneden om te vullen met tal van heerlijke ingrediënten. Het lijkt op de vorm van pitabroodje, maar Arepa wordt bereid door gedroogd maïsmeel te mengen met water en zout. Nadat het is gekneed en tot ballen is gevormd, wordt het deeg vlak en gevormd tot schijven, deze kunnen worden gegrild, geroosterd of gebakken.

Dit recept is glutenvrij, zuivelvrij en notenvrij.

Traditionele maïs arepas met langzaam gegaarde pittige kip en romige avocado. 

bron: https://nutritionallou.com

Gerecht: Hoofdgerecht 
Keuken: Colombiaans, Mexicaans
Bereidingstijd: 15 minuten 
Kooktijd: 45 minuten
Totaal: 1 uur
Hoeveelheid: 9 arepas

INGREDIENTEN

Arepa’s

  • 300 gr voorgekookt maismeel Harina P.A.N.
  • 550-600 ml lauw water
  • 1 tl keukenzout

Pittige kip

  • 8 kippendijen
  • 450 gr rode (pittige) Mexicaanse salsa (La Morena, te koop bij de AH)
  • 2 el Mexicaanse kruidenmix
  • 2 tl komijn
  • 1 el oregano
  • naar smaak zout en peper

Avocado

  • 2 avocado’s eetrijp
  • 1 limoen
  • zout en peper naaar smaak

METHODE

Pittige kip

  • Wrijf de kippendijen goed in met de kruiden (Mexicaanse mix, komijn, oregano, zout en peper).
  • Verwarm een koeken-/hapjespan op hoog vuur met een scheut olijfolie. Bak de kip vervolgens aan beide kanten goed aan. Draai het vuur laag en voeg de rode Mexicaanse salsa toe zodat de kip grotendeels in de salsa ligt. Doe een deksel op de pan en laat de kip in 35-45 minuten langzaam garen. Draai de kippendijen halverwege om. NOTE: de salsa mag niet koken, anders wordt de kip droog.
  • Haal de kip uit de pan en trek deze met twee vorken uit elkaar. Zo maak je ”shredded chicken”. *

Arepa’s

  • Doe het water en zout in een kom en voeg al roerende geleidelijk het P.A.N. voorgekookte maismeel in kleine hoeveelheden toe. Meng het deeg gedurende ong. 2 minuten tot het een glad geheel is.** Laat het deeg 5-10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 8-10 gelijke porties. Vorm hiervan balletjes en druk deze vervolgens met je handpalmen tot schijven met een doorsnede van 10-12 cm.
  • Zet een (grill)pan op middelhoog vuur. (Optioneel: Vet de arepa in met een klein beetje olijfolie aan beide kanten). Bak de arepa’s 5-6 minuten per kant. Snijd de arepa’s open met een mes, terwijl ze nog warm zijn. Zie notes voor extra aanwijzingen.
  • Vul de arepa’s met de pittige kip en avocado.

Avocado

  • Prak de avocado’s met een vork. Voeg een scheut limoensap***, zout en peper toe.

OPMERKINGEN

* Eventuele salsa die over is na het bakken van de kip kan je gebruiken als extra saus voor een extra smeuïge arepa.
 ** Is het deeg te droog > voeg dan wat extra water toe. Is het deeg te nat voeg dan wat extra maismeel toe. 
*** Het limoensap geeft een frisje en zorgt er daarnaast ook voor dat de avocado niet bruin kleurt. De arepa’s. Afhankelijk van de dikte van de arepa’s kan de garingstijd verschillen. Je kan de arepa’s langer bakken in de pan, grillpan, grill-ijzer, of kies ervoor om de arepa’s korter te bakken zodat de buitenkant bruin en krokant wordt. Leg de arepa’s vervolgens in een voorverwarmde oven (200C) en laat 15-20 nagaren totdat de arepa volledig gaar is. De techniek vereist altijd wat oefening, maar zodra je de handelingen door hebt, wordt arepa’s maken een piece of cake! 😉

Bron: https://nutritionallou.com.