gekonfijte witlof met wild I gezonde voeding

Recept categorie:

Hoofdgerecht

Recept type:

glutenvrij, lactose vrij, gevogelte

Voedingsgroep:

A1 – Groenten
A2 – Cepaënen en kruiden
B6 – Essentiële vetzuren
C8 – Gevogelte en wild

ProductHoeveelheid
parelhoen4,00 stuk(s)Voor 4 personen, kan ook ander wild zijn
witloof12,00 stuk(s)
ajuin3,00 stuk(s)
balsamico azijn1,00 scheutje
hoeveboter1,00 el
fond200,00 mlwildfond
olijfolie
pepernaar smaak
zoutnaar smaak
tijmnaar smaak
rozemarijnnaar smaak

Het is weer volop de tijd van het jaar om van het heerlijke grondwitlof te genieten. Witlof is in principe het hele jaar beschikbaar maar onze voorkeur gaat toch uit naar het grondwitloof dat van oktober tot april beschikbaar is. Het duurt 2 jaar tot het witlof volgroeid is, het is arbeidsintensief om het te telen waardoor het ook duurder is dan de hydrocultuur maar de vele gezondheidsvoordelen en de smaak zijn zeker die paar extra centen meer dan waard. Witlof kan rauw, gestoomd, gebakken….en ja ook gekonfijt gegeten worden. Bij konfijten denken we al snel aan mierzoete toestanden maar in dit gerecht gaan we het bittere van het witloof opheffen met een scheutje zoete (vruchten)azijn. Heerlijk bij een stukje wild maar past ook perfect bij een stuk stevige witte vis of puur vegetarisch in combinatie met een melange van bospaddenstoelen.

4 personen
Voorbereiding: 5 min
Bereiding: 30 min

Bereiding:

  • Bak het wild aan in een flinke scheut olijfolie (of roomboter), kruid met zwarte peper, beetje zout en volgens je voorkeur met wat tijm of rozemarijn. Als het mooi bruin is voeg je wat wildfond toe, zet een deksel op de pan en laat verder garen. Indien nodig voeg je tussentijds beetje water of wildfond toe zodat het wild niet uitdroogt. Hou het vuur relatief laag zodat het langzaam gaart (zie tip).
  • Ondertussen smelt je een klontje roomboter in een ruime pan. Voeg de grof gesnipperde ui toe en stoof.
  • Snipper het grondwitloof grof, de kern snipper je iets fijner en voeg toe aan de gestoofde ui. Kruid met zwarte peper en muskaatnoot.
  • Blus met een scheut Balsamico azijn of een andere zoete azijn en laat met het deksel op de pan zachtjes garen.
  • Neem het deksel van de pan en laat nog even op een iets hoger vuur een beetje karamelliseren. Is je vlees nog niet gaar ondertussen dan karamelliseer je pas het witloof net voor je het serveert.
  • Serveer met het stukje gebraden wild.

Allergeeninfo:

  • Lactose: je kunt de  roomboter door olijfolie/kokosolie vervangen
  • Selder: kan verwerkt zitten in verse wildfond (bekijk het label).

Cullinaire tip:

  • Ook lekker met andere wild- of gevogeltesoorten zoals fazant, patrijs, konijn, …
  • Serveer met een mix van gebakken boschampignons.
  • Ook lekker met frietjes van pastinaak.
  • Volg je niet de voedselcombinaties dan kun je het combineren met een lekkere puree van knolselder en aardappel (een puree van pure knolselder kan uiteraard ook).
  • Liever geen vlees? Een stukje gebakken witte vis past hier ook perfect bij.
  • Wildfond over? Giet in een ijsblokjesvorm en vries in voor een volgende keer.

Auteur: Culiz

Bron: https://www.biok.center